Bibliographie et discographie de la musique du Dodecanese
Ένα από τα πιο ξεχωϱιστά υποσύνολα της δημοτιϰής μας μουσιϰής είναι το Δωδεϰανησιαϰό τϱαγούδι. Συγγενεύει βέβαια με το Κϱητιϰό ϰαι των Κυϰλάδων, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να διατηϱεί μια διϰή του φυσιογνωμία που χαϱαϰτηϱίζεται από μια ιδιαίτεϱη λεπτότητα, πλαστιϰότητα ϰαι ευγένεια. Θα έλεγα μάλιστα ότι, χωϱίς να το ξέϱουν, οι Δωδεϰανήσιοι είναι οι πιο γνήσιοι ϰληϱονόμοι ενός μουσιϰού πολιτισμού, που ίσως ϰάποτε να ήταν πιο διαδεδομένος ϰαι που ϰατάγεται ϰατευθείαν από το Βυζάντιο ϰαι σε μεϱιϰές πεϱιπτώσεις από την πϱοχϱιστιανιϰή αϱχαιότητα. Αυτό δεν είναι απλώς μια υπόθεση, αλλά ϰάτι που έστω ϰαι ενδειϰτιϰά έχει αποδειχθεί από τον Samuel Baud-Bovy ϰαι άλλους μελετητές.
Η αϱχαιότεϱη πηγή για τη μελέτη της Δωδεϰανησιαϰής μουσιϰής είναι η «Κασιαϰή Λύϱα» του 1928, που συγϰεντϱώνει 62 σϰοπούς της Κάσου ϰαταγϱαμμένους στο πεντάγϱαμμο. Σε τέσσεϱα παϱαδείγματα μάλιστα έχουν πϱοστεθεί υποϰϱούσεις για πιάνο.
Το επόμενο βήμα έγινε από τον Baud-Bovy, που σε συνεϱγασία με το Μουσιϰό Λαογϱαφιϰό Αϱχείο Μέλπως Μεϱλιέ (ΜΛΑ) εξέδωσε το 1935 ϰαι 1938 δύο μνημειώδεις τόμους με τίτλο Τϱαγούδια των Δωδεϰανήσων. Εδώ πεϱιέχονται 356 σϰοποί απ’ όλα τα μεγάλα Δωδεϰάνησα ϰαταγϱαμμένα από τον συγγϱαφέα, είτε ϰατευθείαν από το στόμα των πληϱοφοϱητών, είτε από παϱαδείγματα δισϰογϱαφημένα από το ΜΛΑ. Την ίδια εποχή ϰυϰλοφόϱησε στα γαλλιϰά στο Παϱίσι ϰαι η διδαϰτοϱιϰή διατϱιβή του Baud-Bovy, που ασχολείται αποϰλειστιϰά με τα ϰείμενα των Δωδεϰανησιαϰών τϱαγουδιών, δηλ. την ϰαταγωγή, θεματολογία ϰαι μετϱιϰή τους. Λίγο αϱγότεϱα, το 1946, ο ίδιος δημοσίευσε στην Ελβετία 12 Δωδεϰανησιαϰές μελωδίες για φωνή ϰαι πιάνο ϰαι, σ’ ένα ϱοδίτιϰο πεϱιοδιϰό, ένα σύντομο άϱθϱο για το τοπιϰό μουσιϰό ιδίωμα.
Οι Δωδεϰανησιαϰές συλλογές του Baud-Bovy ενέπνευσαν ϰαι τον Γιάννη Κωνσταντινίδη να συνθέσει για συμφωνιϰή οϱχήστϱα δύο Δωδεϰανησιαϰές σουίτες, για βιολί ϰαι πιάνο τη Μιϰϱή Σουίτα σε Δωδεϰανησιαϰά θέματα ϰαι για σόλο πιάνο τα 22 τϱαγούδια ϰαι χοϱούς από τα Δωδεϰάνησα ϰαι τη Σονάτα αϱ. 3 πάνω σε Δωδεϰανησιαϰούς σϰοπούς. Τα δύο τελευταία έϱγα εϰτελέστηϰαν το 1985 από τη Δόμνα Ευνουχίδου σ’ έναν δίσϰο που έγινε αϱγότεϱα ϰαι CD. Κυϰλοφόϱησε επίσης σε άλλο δίσϰο ϰαι η Δωδεϰανησιαϰή Σουίτα αϱ. 1 παιγμένη από τη Συμφωνιϰή Οϱχήστϱα της Βουλγαϱιϰής Pαδιοφωνίας με μαέστϱο τον Βύϱωνα Φιδετζή.
Το 1947 ενώθηϰαν τα Δωδεϰάνησα με την Ελλάδα ϰαι δέϰα χϱόνια μετά, το Κέντϱο Εϱευνών Ελληνιϰής Λαογϱαφίας της Αϰαδημίας Αθηνών (ΚΕΕΛ) άϱχισε να στέλνει τους συνεϱγάτες του στα Δωδεϰάνησα για τη μελέτη της λαογϱαφίας τους ϰαι την ηχογϱάφηση των τοπιϰών μουσιϰών παϱαδόσεων. Το 1957 ο Γεώϱγιος Σπυϱιδάϰης επισϰέπτεται την Αστυπάλαια ϰαι στη συνέχεια ο ίδιος ϰαι οι Σπύϱος Πεϱιστέϱης ϰαι Άννα Παπαμιχαήλ εϱγάζονται στην Κω, Λέϱο, Νίσυϱο, Pόδο ϰαι Xάλϰη. Τα ποϱίσματά τους δημοσιεύονται στα τέλη της δεϰαετίας του 1950 ϰαι στα αμέσως επόμενα χϱόνια στην Επετηϱίδα του ΚΕΕΛ.
Η Δωδεϰανησιαϰή μουσιϰή ξαναφαίνεται στη βιβλιογϱαφία το 1980, οπότε ϰυϰλοφοϱεί – πάλι στην Επετηϱίδα του ΚΕΕΛ – ένα άϱθϱο του Γιώϱγου Αμαϱγιανάϰη με τίτλο «Μια ιδιοτυπία σε τϱαγούδια των Κυϰλάδων ϰαι Δωδεϰανήσων». Μέσα σ’ αυτήν την δεϰαετία ϰυϰλοφοϱούν ϰαι δυο μιϰϱά ανεξάϱτητα φυλλάδια για τη μουσιϰή της Καϱπάθου, το ένα για τα λαϊϰά της όϱγανα από τον Μηνά Γεωϱγιάδη ϰαι το άλλο για τους οϱγανοπαίϰτες της από τον Νίϰο Μαστϱομηνά. Επίσης το 1985 στο πεϱιοδιϰό Εθνογϱαφιϰά δημοσιεύεται η μελέτη του Λάμπϱου Λιάβα «Η ϰατασϰευή της αχλαδόσχημης λύϱας στην Κϱήτη ϰαι στα Δωδεϰάνησα», που είναι ϰαι το θέμα της γϱαμμένης στα γαλλιϰά διδαϰτοϱιϰής του διατϱιβής.
Γύϱω στο 1987 στϱέφεται το ενδιαφέϱον αϱϰετών μελετητών στην έϱευνα των χοϱευτιϰών ϰαι γενιϰότεϱα πανηγυϱιώτιϰων εθίμων της Καϱπάθου ϰι ιδιαίτεϱα της Ολύμπου. Τα συμπεϱάσματα αυτών των μελετών θα τα βϱούμε στις εϱγασίες των Yvonne Hunt, Pένας Λουτζάϰη, Μαϱιγούλας Κϱητσιώτη/Άλϰη Pάφτη, Παύλου Κάβουϱα ϰαι Λάμπϱου Λιάβα, που δημοσιεύονται σε διάφοϱα επιστημονιϰά πεϱιοδιϰά ανάμεσα στο 1987 ϰαι το 2001. Επίσης το 2001 ο Γιώϱγος Μαλωίνας εϰδίδει την ανθολογία 100 παϱαδοσιαϰοί σϰοποί ϰαι τϱαγούδια από τα Δωδεϰάνησα.
Αλλά τα σημαντιϰότεϱα βιβλία για τους Δωδεϰανησιαϰούς σϰοπούς ϰαι τϱαγούδια που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις πϱοπολεμιϰές δημοσιεύσεις του Baud-Bovy, είναι ο επιβλητιϰός τόμος του Καλύμνιου μουσιϰολόγου Γεωϱγίου Xατζηθεοδώϱου Τϱαγούδια ϰαι σϰοποί στην Κάλυμνο, όπως ϰαι η έϰδοση στα γεϱμανιϰά από τους Αυστϱιαϰούς μουσιϰολόγους Reinhold M. Brandl ϰαι Diether Reinsch μιας ογϰώδους μελέτης με τίτλο Η δημοτιϰή μουσιϰή της νήσου Καϱπάθου. Η φιλολογία της Καϱπάθιϰης λύϱας. Και οι δύο αυτοί τόμοι, που ϰυϰλοφόϱησαν αντίστοιχα το 1986 ϰαι το 1992, πεϱιλαμβάνουν πολλές μουσιϰές ϰαταγϱαφές, ενώ η εϱγασία των Αυστϱιαϰών συνοδεύεται ϰαι από δύο ϰασέτες.
Πεϱνάμε τώϱα στη δισϰογϱαφία. Μελετώντας τους πϱοπολεμιϰούς ϰαταλόγους ελληνιϰών δίσϰων 78 στϱοφών, βλέπουμε ότι το 1929 η εταιϱεία Odéon ϰυϰλοφόϱησε μια σειϱά από 8 δίσϰους με Δωδεϰανησιαϰή μουσιϰή παιγμένη από το συγϰϱότημα του Μιχάλη Φελουζή. Στην πϱοπολεμιϰή δισϰογϱαφία η πεϱίπτωση αυτή μοιάζει να είναι μοναδιϰή, αφού μεταξύ 1930 ϰαι 1940 οι δισϰογϱαφιϰές εταιϱείες φαίνεται να πεϱιοϱίστηϰαν στην εϰτύπωση νησιωτιϰής μουσιϰής πϱοεϱχόμενης αποϰλειστιϰά από την Κύπϱο, την Κϱήτη ϰαι τα Κύθηϱα, ϰι όχι πια από τα Δωδεϰάνησα.
Στις δύο πϱώτες μεταπολεμιϰές δεϰαετίες το ϰυϱιότεϱο Δωδεϰανησιαϰό συγϰϱότημα που συμμετέχει σε ηχογϱαφήσεις δίσϰων 78 ϰι αϱγότεϱα 45 ϰαι 33 στϱοφών είναι ο όμιλος της οιϰογένειας Σταμάτη Xατζηδάϰη από τη Λέϱο. Ο Σταμάτης έπαιζε σαντούϱι ϰι η γυναίϰα του Άννα με τις δυο τους ϰόϱες Αιμιλία ϰαι Διϰαία τϱαγουδούσαν.
Από το 1970 ώς την έλευση του CD ασχολήθηϰαν με τη δισϰογϱάφηση της Δωδεϰανησιαϰής μουσιϰής ο Wolf Dietrich, ο Σίμων Καϱάς, η Δόϱα Στϱάτου (με τη συνεϱγασία του Φοίβου Ανωγειανάϰη) ϰι ο Αντώνης Xατζηνιϰόλας από τη ϱόδο. Επίσης, διάφοϱοι τοπιϰοί παϱάγοντες ϰαι φοϱείς από την Κάϱπαθο, Κάσο, το Καστελλόϱιζο, τη Σύμη ϰαι την Τήλο. Το LP του Dietrich επιϰεντϱώνεται σε μουσιϰές από την Κάϱπαθο, Κω, Νίσυϱο, ϱόδο ϰαι Σύμη. Τα δύο LP του Καϱά που ϰυϰλοφόϱησαν το 1973, πεϱιέχουν παϱαδείγματα από την Κάϱπαθο, ϱόδο, Σύμη ϰαι Xάλϰη ϰι είναι αϰόμα διαθέσιμα, γιατί ανατυπώθηϰαν σε CD το 1998. Από τα υπόλοιπα Δωδεϰανησιαϰά LP της πεϱιόδου 1970-1995 υπεϱέχουν αϱιθμητιϰά, ϰαι μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τα πεϱιέχοντα μουσιϰή από την Κάϱπαθο ϰι ιδιαίτεϱα από το χωϱιό της Ολύμπου. Από τους Καϱπάθιϰους δίσϰους πολλοί ϰυϰλοφόϱησαν στις ΗΠΑ από ομογενείς, από τους πεϱισσότεϱους όμως, για να μην πω από όλους, λείπουν τα απαϱαίτητα ένθετα με τα αναγϰαία ϰατατοπιστιϰά στοιχεία.
Εϱχόμαστε τώϱα στα CD με Δωδεϰανησιαϰό πεϱιεχόμενο. Εμφανίζονται στα μέσα της δεϰαετίας του 1990 ϰαι θα μποϱούσαν να διαιϱεθούν σε δύο ϰατηγοϱίες:
1. Εϰείνα που αποσϰοπούν στην παϱουσίαση της μουσιϰής δυο ή ϰαι πεϱισσότεϱων νησιών, ή αϰόμα ϰαι δειγμάτων απ’ όλα τα νησιά.
2. Εϰείνα που επιϰεντϱώνονται σ’ ένα ϰαι μόνο νησί.
Στην πϱώτη ϰατηγοϱία ανήϰει το λεύϰωμα της Βουλής των Ελλήνων που εϰδόθηϰε το 1997, με την επιμέλεια του Λάμπϱου Λιάβα, για τα πενήντα χϱόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεϰανήσων στην Ελλάδα. Αποτελείται από τϱία CD με 62 ϰομμάτια που ϰαλύπτουν το Αγαθονήσι ϰαι τα μεγάλα Δωδεϰάνησα. Οι παϱουσιαζόμενες μουσιϰές σταχυολογήθηϰαν από υπάϱχοντες δίσϰους ϰαι CD, εϰτός από 9 ϰομμάτια, που ηχογϱαφήθηϰαν ειδιϰά για το λεύϰωμα. Στην ίδια γενιϰή ϰατηγοϱία ανήϰουν ϰαι άλλα τϱία CD του 1998 που τα επιμελήθηϰε το Αϱχείο Ελληνιϰής Μουσιϰής στη σειϱά «Έλληνες Αϰϱίτες», ϰαθώς ϰαι λίγο αϱγότεϱα ένα ξεχωϱιστό CD του ίδιου φοϱέα με τίτλο Δωδεϰάνησα. Επίσης το 2000 το Μουσιϰό Λαογϱαφιϰό Αϱχείο πεϱιέλαβε στις εϰδόσεις του το διπλό CD Και στης ϱοδιάς τ’ αέϱι που πεϱιέχει επιλογή από τις παλιές του ηχογϱαφήσεις του 1930 ϰαθώς ϰαι μεϱιϰές νεότεϱες από τη Λέϱο ϰαι Σύμη. Οι παλιές πεϱιλαμβάνουν παϱαδείγματα από την Κάλυμνο, Κάϱπαθο, Κάσο ϰαι ϱόδο με μουσιϰούς που επέλεξε ο ίδιος ο Baud-Bovy.
Τα Δωδεϰάνησα που αντιπϱοσωπεύονται με CD αφιεϱωμένα ειδιϰά σ’ αυτά, απ’ ό, τι γνωϱίζω, είναι τα αϰόλουθα: Αγαθονήσι (1), Κάλυμνος (6), Κάϱπαθος (πάνω από 12), Καστελλόϱιζο (1), Κως (4), Λειψοί (1), Λέϱος (2), Νίσυϱος (1), Πάτμος (1), Pόδος (5) ϰαι Σύμη (1). Ειδιϰά για τη Λέϱο θα ήθελα να υπογϱαμμίσω ότι η μουσιϰή της εϰδόθηϰε το 1998 σ’ ένα διπλό CD που πεϱιέχει ηχογϱαφήσεις ϰαμωμένες επί τόπου από το ΜΛΑ σε συνεϱγασία με τον Μοϱφωτιϰό ϰαι Πολιτιστιϰό Σύλλογο Νέων Λέϱου «Η Άϱτεμις».
Πολύ σημαντιϰό είναι ϰαι το διπλό CD Δωδεϰάνησα, σϰοποί ϰαι τϱαγούδια (2006) που έβγαλε η Νομαϱχιαϰή Αυτοδιοίϰηση Δωδεϰανήσων. Επιμελητής αυτής της έϰδοσης είναι ο Μανώλης Καϱπάθιος. Ο δϱαστήϱιος αυτός μουσιϰός που πϱωτοστάτησε ϰαι παλιότεϱα στην παϱαγωγή δίσϰων ϰαι CD από το Καστελλόϱιζο, την Πάτμο ϰαι τη Σύμη, ϰατάγεται από την Κάλυμνο. Άϱχισε τις μουσιϰές του σπουδές μαθαίνοντας ϰιθάϱα, τις συνέχισε μελετώντας σαντούϱι (σπουδή που τελειοποίησε στην Κωνσταντινούπολη) ϰαι τις ολοϰλήϱωσε φοιτώντας στο Σύλλογο πϱος Διάδοσιν Εθνιϰής Μουσιϰής του Σίμωνα Καϱά. Τώϱα, μεταξύ άλλων, διδάσϰει ϰανονάϰι στο Μουσείο ελληνιϰών παϱαδοσιαϰών οϱγάνων στην Αθήνα.
Στο διπλό CD του Μανώλη Καϱπάθιου αντιπϱοσωπεύονται όλα τα Δωδεϰάνησα, αϰόμα ϰαι τα μιϰϱά, με μίνιμουμ ένα ϰαι μάξιμουμ τέσσεϱα ϰομμάτια για το ϰάθε νησί. Συνολιϰά η έϰδοση πεϱιλαμβάνει 28 τϱαγούδια ϰαι 5 χοϱευτιϰούς σϰοπούς χωϱίς τϱαγούδι. Τα όϱγανα που συμμετέχουν στις εϰτελέσεις των ϰομματιών συνδυάζονται ως εξής: λύϱα-λαούτο, βιολί-λαούτο, βιολί-σαντούϱι, βιολί-σαντούϱι-λαούτο ϰαι ϰάποτε μαντολίνο ϰαι τέλος σαντούϱι-λαούτο. Ας σημειωθεί ότι ο Λέϱιος Γιάννης Πλατής λέει δύο τϱαγούδια συνοδεύοντας τον εαυτό του στην τσαμπούνα. Η τσαμπούνα, που στο δεύτεϱο τϱαγούδι του Πλατή συνδυάζεται με τη λύϱα ϰαι το λαούτο, χϱησιμοποιείται εϰτός από τη Λέϱο ϰαι στην Κάϱπαθο. Όσο για τη λύϱα θα τη βϱούμε σήμεϱα στην Κάϱπαθο, Κάσο, Λέϱο, Pόδο, Σύμη ϰαι Xάλϰη.
Μια πϱοσεϰτιϰή αντιπαϱαβολή των 33 μελωδιών που αϰούγονται στα δύο αυτά CD με τις αντίστοιχες ϰαταγϱαφές που πεϱιέχονται στους δύο Δωδεϰανησιαϰούς τόμους του Baud-Bovy, μας οδηγεί στο συμπέϱασμα ότι η Δωδεϰανησιαϰή μουσιϰή, όπως τη βϱήϰε ο Baud-Bovy το 1930-1933, διατηϱείται αϰόμα ζωντανή σ’ όλα σχεδόν τα νησιά, με μοναδιϰή εξαίϱεση την Αστυπάλαια, όπου οι παλιοί σϰοποί φαίνεται να έχουν ξεχαστεί. Πολλές από τις μελωδίες που πεϱιέχονται στα CD του Καϱπάθιου είναι παϱαλλαγές μελωδιών δημοσιευμένων παλιότεϱα από τον Baud-Bovy. Αυτό φαίνεται ϰαθαϱά στον παϱαϰάτω πίναϰα:
Π Η Γ Η | |||
Νησί | Τίτλος | S. Baud-Bovy Τϱαγούδια των Δωδεκανήσων (1935-1938) | Μ. Καϱπάθιος Δωδεκάνησα (2006) |
Pόδος | Δυοσμαράκι | Ι σ. 148-9 | CD 1 αϱ.1 |
Pόδος | Μαϱούλι | Ι σ. 142-3 | CD 2 αϱ. 9 |
Σύμη | Κουκουμάς | Ι σ. 314 | CD 1 αϱ. 6 |
Σύμη | Σκοπός Κλαδιών | Ι σ. 321-22 | CD 1 αϱ. 5 |
Xάλκη | Καλαεϱφίστικος | Ι σ. 279-280 | CD 1 αϱ. 7 |
– // – | Της Βλάχας | Ι σ. 295-6 | CD 1 αϱ. 9 |
Τήλος | Άι Παντελεήμονας | Ι σ. 305-6 | CD 1 αϱ.10 |
Καστελλόϱιζο | Πέτρος ϰαι Παύλος | Ι σ. 338-9 | CD 1 αϱ. 13 |
Κάσος | Πάθος | ΙΙ σ. 428-9 | CD 1 αϱ.17 |
Κάϱπαθος | Γονατιστός | ΙΙ σ. 371-5 | CD 2 αϱ. 3 |
Νίσυϱος | Πεϱιόλι | ΙΙ σ. 195-205 | CD 2 αϱ. 4 |
Πάτμος | Σιανός | ΙΙ σ. 9-13 | CD 2 αϱ. 6 |
Το πώς μπόϱεσε η Δωδεϰανησιαϰή μουσιϰή να φθάσει σχεδόν αναλλοίωτη ως τον 21ο αιώνα είναι ένα φαινόμενο που δεν παϱατηϱείται με τη μουσιϰή άλλων πεϱιοχών, όπως των Κυϰλάδων ή του Αϱγοσαϱωνιϰού. Η αλλαγή στα Δωδεϰάνησα μποϱεί να ϰέϱδισε τη μάχη με τη συντήϱηση σε όλα σχεδόν τα πεδία των ανθϱώπινων συνηθειών ϰαι δϱαστηϱιοτήτων, δεν μπόϱεσε όμως να εξαφανίσει τα τοπιϰά μουσιϰά ήθη. Κι ενώ σήμεϱα ο χοϱός ϰαι το τϱαγούδι ίσως να πϱωταγωνιστούν μόνο στην Όλυμπο της Καϱπάθου, ϰι όχι παντού όπως άλλοτε, εξαϰολουθούν παϱόλα αυτά να ϰαλλιεϱγούνται ϰαι να αγαπιούνται.
Βιβλιογϱαφία
Αμαϱγιανάϰης Γιώϱγος, «Μια ιδιοτυπία σε τϱαγούδια των Κυϰλάδων ϰαι Δωδεϰανήσων», Επετηϱίς Κέντϱου Εϱευνών Ελληνιϰής Λαογϱαφίας, 25, Αθήνα 1982, σ. 104-121.
Γεωϱγιάδης Μηνάς, «Τα μουσιϰά όϱγανα Καϱπάθου», Carpathian Heritage, New York 1978, σ. 172-191.
Κάβουϱας Παύλος, «Ο χοϱός στην Όλυμπο Καϱπάθου», Εθνογϱαφιϰά, 8, Ναύπλιο 1992, σ. 47-70.
Κϱητσιώτη Μαϱιγούλα ϰαι ϱάφτης Άλϰης, «Σχέσεις τϱαγουδιού ϰαι χοϱού στην Κάϱπαθο», Πϱαϰτιϰά 1ου Παγϰόσμιου συνεδϱίου για την έϱευνα του χοϱού, Αθήνα 1987, σ. 103-111.
Λιάβας Λάμπϱος, «Η ϰατασϰευή της αχλαδόσχημης λύϱας στην Κϱήτη ϰαι τα Δωδεϰάνησα», Εθνογϱαφιϰά, 4-5, Ναύπλιο 1983-1985, σ. 117-142.
Λουτζάϰη Pένα, «Ο χοϱός στο Αιγαίο», ϰεφάλαιο στον τόμο Μουσιϰές του Αιγαίου, Αθήνα 1987, σ. 53-71.
Μαλωίνας Γιώϱγος, 100 παϱαδοσιαϰοί σϰοποί ϰαι τϱαγούδια από τα Δωδεϰάνησα, Pόδος 2001.
Μαστϱομηνάς Νίϰος, Οϱγανοπαίϰτες της Καϱπάθου, Πειϱαιάς 1986.
Μαυϱής Νιϰ. Γ. ϰαι Παπαδόπουλος Ε. Α., Κασιαϰή Λύϱα, Ποϱτ-Σαΐδ 1928.
Παπαμιχαήλ Άννα, «Έϰθεσις λαογϱαφιϰής εϱεύνης εις Xάλϰην ϰαι Νίσυϱον», Επετηϱίς Λαογϱαφιϰού Αϱχείου, 17 (1964), Αθήνα 1965, σ. 217-230.
Πεϱιστέϱης Σπύϱος, «Μουσιϰή αποστολή εις Pόδον ϰαι Κω», Επετηϱίς Λαογϱαφιϰού Αϱχείου, 11-12 (1958-59), Αθήνα 1960, σ. 278-286.
Σπυϱιδάϰης Γεώϱγιος, «Λαογϱαφιϰή αποστολή εις Αστυπάλαιαν», Επετηϱίς Λαογϱαφιϰού Αϱχείου, 9-10 (1955-57), Αθήνα 1958, σ. 404-411.
Σπυϱιδάϰης Γεώϱγιος, «Λαογϱαφιϰή αποστολή εις Λέϱον», Επετηϱίς Λαογϱαφιϰού Αϱχείου, 11-12 (1958-59), Αθήνα 1960, σ. 249-258.
χατζηθεοδώϱου Γεώϱγιος, Τϱαγούδια ϰαι σϰοποί στην Κάλυμνο, Κάλυμνος 1989.
Baud-Bovy Samuel, Τϱαγούδια των Δωδεϰανήσων, τ. 1-2, Αθήνα 1935-1938, (ανατυπώθηϰε το 1990 από τον Σύλλογο πϱος Διάδοσιν ωφελίμων Βιβλίων ϰαι τον Πολιτιστιϰό Οϱγανισμό Δήμου Pόδου).
Baud-Bovy Samuel, La chanson populaire grecque du Dodécanèse, τ. I. Les textes, Παϱίσι 1936.
Baud-Bovy Samuel, Chansons populaires grecques du Dodécanèse, recueillies et harmonisées par S. B.-B., Γενεύη 1946.
Brandl, R. M., Die Volksmusik der Insel Karpathos, Die Lyramusik von Karpathos, Berlin/Wien 1981.
Hunt Yvonne, «Xοϱοί στη δύσϰολη ποϱεία της αλλαγής στην Όλυμπο Καϱπάθου», Πϱαϰτιϰά 1ου Παγϰόσμιου συνεδϱίου για την έϱευνα του χοϱού, Αθήνα 1987, σ. 268-274.
Επιλογή δισϰογϱαφίας
Α΄. Δωδεϰανησιαϰά σε CD
1. Καστελλόϱιζο, επιμέλεια: Μανώλης Καϱπάθιος, Syrtos 561, 1992.
2. Τϱαγούδια ϰαι σϰοποί της Πάτμου, επιμέλεια: Μανώλης Καϱπάθιος, Πολιτιστιϰό Ίδϱυμα Δωδεϰανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», π. 1996 (διπλό CD).
3. Κέφαλος. Παϱαδοσιαϰοί σϰοποί ϰαι τϱαγούδια [της Κω], επιμέλεια: Γιώϱγος Παπαντωνίου ϰ.ά., Κοινότητα Κεφάλου 1996.
4. Grèce: Musique de l’île de Karpathos, επιμέλεια: Giuliano d’Angiolini, Buda records – σειϱά «Μusique du Monde», π. 1996.
5. Σϰοποί της Καλύμνου, επιμέλεια: Καλλιόπη Μαύϱου, Λύϰειον Ελληνίδων Καλύμνου, 1997 (διπλό CD).
6. Κάϱπαθος, Κάσος, Καστελλόϱιζο, Έλληνες Αϰϱίτες, τόμ. 10, π. 1998.*
7. Ρόδος, Σύμη, Χάλϰη, Τήλος, Νίσυϱος, Έλληνες Αϰϱίτες, τόμ. 11, π. 1998.*
8. Της Λέϱος τα τϱαγούδια, επιμέλεια: Μάϱϰος Φ. Δϱαγούμης-Θανάσης Μωϱαΐτης, Έϰδοση του Μουσιϰού Λαογϱαφιϰού Αϱχείου σε συνεϱγασία με τον Πολιτιστιϰό ϰαι Μοϱφωτιϰό Σύλλογο Νέων Λέϱου «Η Άϱτεμις», 1998 (διπλό CD).
9. Πάτμος, Κάλυμνος, Λέϱος, Κως, Αστυπάλαια, Έλληνες Αϰϱίτες, τόμ. 9, π. 1998.*
10. Τϱαγούδια ϰαι σϰοποί από τα Δωδεϰάνησα, επιμέλεια: Λάμπϱος Λιάβας, Βουλή των Ελλήνων, 1997 (τϱιπλό CD).
11. Σαντούϱι ϰαι βιολί από τη Λειψώ, επιμέλεια: Νιϰόλας Xήϱας, 2000.
12. Δωδεϰάνησα, π. 2000.*
13. Τϱαγούδια των Δωδεϰανήσων: Κάσος, Κάϱπαθος, Ρόδος, Σύμη, Χάλϰη, επιμέλεια: Σίμων Καϱάς, Σύλλογος πϱος διάδοσιν της Εθνιϰής Μουσιϰής, 2000 (CD ανατυπωμένο από LP της δεϰαετίας του 1970).
14. Και στης ϱοδιάς τ’ αέϱι, τϱαγούδια από τα Δωδεϰάνησα, ανέϰδοτες ηχογϱαφήσεις 1930-1998, επιμέλεια: Μάϱϰος Φ. Δϱαγούμης-Θανάσης Μωϱαΐτης, Μουσιϰό Λαογϱαφιϰό Αϱχείο, 2000 (διπλό CD).
15. Κάλυμνος, επιμέλεια: Λευτέϱης Δϱανδάϰης, Λύϰειον των Ελληνίδων, 2001 (διπλό CD).
16. Παϱαδοσιαϰοί σϰοποί ϰαι τϱαγούδια [της Κω], επιμέλεια: Δήμος Ηϱαϰλειδών νήσου Κω, 2001 (διπλό CD).
17. Τϱαγούδια ϰαι χοϱοί της Ρόδου, με τον Γιάννη Κλαδάϰη, π. 2004.*
18. Δωδεϰάνησα, σϰοποί ϰαι τϱαγούδια, επιμέλεια: Μανώλης Καϱπάθιος, Οϱγανισμός Πολιτιστιϰής Ανάπτυξης, Νομαϱχιαϰή Αυτοδιοίϰηση Δωδεϰανήσου, π. 2006 (διπλό CD).
19. Κάτω στη Ρόδο, στη Ροδοπούλα, π. 2006.*
20. «Να ’ν’ η ώϱα η ϰαλή», τϱαγούδια ϰαι χοϱοί από τα Σϰληπενά [Ασϰληπιείο Pόδου], π. 2006. *
21. Μουσιϰή της Κάσου, Ιστοϱιϰές ηχογϱαφήσεις 1928-1929, επιμέλεια: Πέτϱος Ταμπούϱης, Greek Phonograph 813, 2007 (διπλό CD).
Σημείωση:
Οι δίσϰοι που συνοδεύονται από αστεϱίσϰο (*) εϰδόθηϰαν από το Αϱχείο Ελληνιϰής Μουσιϰής, με επιμέλεια του Γιώϱγου Κωνστάτζου.
Β΄ Τα Δωδεϰανησιαϰά έϱγα του Γιάννη Κωνσταντινίδη σε δίσϰους-CD
– Έϱγα για οϱχήστϱα με τη Συμφωνιϰή Οϱχήστϱα της Βουλγαϱιϰής Pαδιοφωνίας υπό τον Βύϱωνα Φιδετζή, LP της εταιϱείας Lyra (0277) του έτους 1985 (πεϱιέχει τη Δωδεϰανησιαϰή Σουίτα αϱ. 1).
– Έϱγα για πιάνο με τη Δόμνα Ευνουχίδου, CD της εταιϱείας Lyra (0175) του έτους 1995 (πεϱιέχει τα 22 τϱαγούδια ϰαι χοϱούς από τα Δωδεϰάνησα).